Buscar

Páginas

Bila rindu..........

Bismillahirrahmanirrahim...

Bila rindu...
ku masuk ke dapur bersama lappykuuu..
muekekeke...saje jerp tajuk nak gempak.....=P


siang tadi sedang bersenang-senang depan laptop sambil tengok telemovie kat astro, browse through la internet nih tengok resepi-resepi yang mungkin menarik untuk dicuba.....mostly resepi-resepi dessert lah....tetiba jer teringat baking plan dengan kak ticher nur...rancangnya nak buat pavlova..teringin katanya.....tapi belum berpeluang...huhu...


kemudian saje lah tengok cemana rupa nak buat pavlova ni..bahan-bahan senang ker susah...mana tahu boleh try...bila tengok..laaaaaaa....sikit je bahannya..tak susah pun......dengan rakus ayu-ayuan pergilah ke dapur tengok cukup tak bahan-bahan nak buat pavlova...
macam syok je kalau dapat buat hari ni....kata hati kecilku...
inilah antara stok bahan-bahan baking saya..^_^
bila tengok bahan-bahan cukup kecuali untuk topping dan hiasan....mulalah saya memunggah barang yang diperlukan sambil fikir nak guna apa untuk topping....pikir siap-siap nanti senang jek zaassssssssssss ker GIANT yang berhampiran...leganya hati sebab buah-buahan adalah lebih sesuai sebagai topping bergandingan sama whipped cream....teringat ada lagi cream dalam peti ais yang mak beli dah lama tak guna.....jadinya terbang lah terus pergi giant cari buah-buahan yang sesuai.....


sekembalinya ke rumah...keluarkan cream yang dalam peti ais...dah jadi kebiasaan cek lah tengok tarik luput.....kuciwa sungguh tengok beliau telah luput pada julai 2011...=.="


bahan-bahan da siap sukat......oven dah di pre-heat...mixer sudah berdiri megah bersedia untuk diputar.....dengan langkah longlai pergilah seorang ticher ina sekali lagi ke GIANT berhampiran untuk kali kedua....sampi jek kat sana..alamak..ada satu jenama je whiping cream nih..halal ker tak halal....ada pengesahan Halal...tp dari US..tengok bahan-bahan..ada emulsifier kod E ape tah....hp tak bawak plak nk cek halal ker tak..
tawakal ilallah saya beli dan bawak balik..


sampai jer rumah laju-laju online dan cek kat web HALAL JAKIM....alhamdulillah syukur!! status E itu adalah disahkan halal....lega...lega!


teruskan perjuangan kat dapur......dengan dimulakan bismillah segala step yang diajar oleh cik orang putih dalam website tuh di ikuti....selamatlah pavlova dibakar di dalam oven...
nak jugak lah share resepi pavlova nih kalau ada yang berminat.....
oh sebelum lupa! nak cerita sikit lah history pavlova sebagai pengetahuan tambahan...


PAVLOVA adalah meringue-based dessert ...meringue nih maksudnya makanan yang berasal dari putih telur dan gula yang dipukul sampai kilat dan stiff-peak.kadang-kadang diperisakan dengan vanilla dan gula atau ditambah asid seperti cuka dan lemon.....ada dua jenis meringue nih,Italian n French...lain makanan yang gune meringue jugak adalah macarons...tp macarons memerlukan lebih skill untuk dibuat kalau nk banding ngan pavlova....Pavlova nih dinamakan sempena penari ballet dari Russia, Anna Pavlova. Tekstur pavlova nih kat luar dia crispy sikit,cam kuih bangkit, tapi belah dalam lembut dan moist...rasa ala-ala marshmallow!

dan oh ye...meringue nih satu makanan yang bebas lemak...sebab walo ada lemak sebelum dibakar,tapi tuk jadikan putih telur break down ape smua..lemak da dihabiskan..jadinya...dari putih telur kita dapat protein....and dari gula tuh kita dapat carbohydrate.....^_^

ps: sebutan meringue ni buka meringu tau.tapi..merang..tap sebut ala-ala matsalleh....hehe...

hmm...selebihnya boleh la baca sendiri kut kat mana-mana...
okeh.sekarang untuk resepi....


bahan-bahan yang diperlukan...


putih telur dari 4 biji telur(approximately 120gm)
gula kastor 200g(tapi nih manis..leh kurangkan kalau mahu kurang manis)
1/2 sudu kecil vanilla essence(kalau dapat yang pure lagi mabless)
1 sudu kecil cuka makan atau lemon(ada jugak resepi guna cream of tartar)
1/2 sudu besar tepung jagung


cara membuatnya...

  • get readykan semua bahan-bahann siap sukat ape semua supaya tak kalut...
  • mula-mula baca Bismillah dan dan doa supaya menjadi sedap apa yang bakal dimasak nanti...
  • kemudian panaskan oven pada suhu 130 darjah celcius
  • alaskan baking paper kat atas dulang atau loyang...yang leper jer pun takpe...
  • pukul putih telur tadik sampai dia jadi soft peak *warna putih susu tapi masih separa pekat*
  • masukkan gula castor tadik sesudu demi sesudu sampai lah habis..
  • pukul pada kelajuan sederhana sampai jadi berkilat dan pekat atau biasa orang kata stiff-peak atau shiny peak....*cuba try amek sikit adunan tadi n rasa kat jari masih ada rasa kesat-kesat sebab gula tak hancur atau tak..kalau masih ada rasa ketul-ketul gula..pukul lagi sampai licin cam losyen tuh....*
satu cara nak tahu dah stiff-peak atau belum, boleh terbalikkan mixer bowl tuh..insya-Allah adunan tak jatuh...tuh tandanya dah menjadi dah meringue kita...alhamdulillah...
  • dah sudah tuh..masukkan esen vanilla n pukul sikit je sampai vanilla essence tuh rata..keluarkan bowl dari stand.
  • taburkan cuka dan tepung jagung tadi...kacau guna kaedah folding tuh secara perlahan-lahan...cara folding maksudnya ambil spatula getah..kacaukan dari bahagian luar adunan, kacau ke bawah dan lipatkan ke atas..kalau tak clear boleh tengok dalam video kat youtube...fold jangan lama sangat..agak-agak dah tara cuka dan tepung jagung tadi je dah cukup.
  • kemudian leh la sendukkan adunan tadi ke atas baking paper tuh....memandangkan pavlova ni biasanya dia irregular shape..terpulang pada chep la untuk buat bentuk,saiz dan ketebalan yang disukai....tapi biasanya tak buat tebal sangat..takut mentah pulak nanti bahagian tengah pavlova tu..
  • ratakan guna belakang pisau ke atau apa-apa alatan yang sesuai...kalau boleh bahagian permukaan pavlova tuh buat dalam sikit dari bahagian luar...jadi tengah-tengah boleh jadi cam perigi tuk letak whipped cream dan buah-buahan tuh....
  • dah puas hati dengan bentuk dan size...bolehlah masukkan oven...letak kat tray yang centre...boleh dibakar selama 60-75 minit ikut size dan ketebalan..atau masak sampai pavlova jadi warna cream yang pucat-pucat.
  • bila dah rasa masak, bukak sikit pintu oven tuh dan biarkan pavlova tuh menyejuk kat dalam tuh...

pavlova bila da masak, kita sentuh dia rasa cam keras tapi as it cools down akan ada cracking here and there and boleh nampak the marshmallowie texture kat bahagian dalam...
nih gambar 2nd round..yg 1st round dah diratah sebelum ada topping...=.="
okeh for the fun part...the serving....pavlova nih topping dia cuma letak immediately before nak makan..jangan pulak hias siap-siap then biarkan sampai esok..jangan-jangan!! sebab nanti pavlova tuh akan serap the whipped cream yang dah cair tuh n jadi lembek-lembek geli pulak.....huhu....



untuk hiasan boleh guna whipping cream yang dah siap tuh yang dalam spray tuh....
kalau nak buat sendiri boleh jugak.....resepi seperti berikut...


heavy whipping cream+gula castor secukup rasa+vanilla essence+pewarna *kalau nak warna lah...* dipukul sampaiiiiiii soft and fluffy...


spreadkan amount yang diingini atas pavlova tadik and boleh susun apa-apa topping yang digemari....contohnya gula-gula cam smarties ker gummy bears ker ape2lah....atau nak lebih berkhasiat boleh susun fresh fruits...kalau suka nak letak chocolate sauce sikit ker....ape-ape pun boleh ikut selera....kalau google boleh dapat more ideas insya-Allah...


sebab kan pavlova nih manis, jadi saya pilih buah yang masam-masam sikit....strawberries and anggur!!!
mablessssssssssssss....


kalau ramai bakal-bakal pemakan..boleh lah spread terus whipped cream n hiaskan pada d whole pavlova...tapi..sebab saya takut tak habis, saya potong satu slice dan buat individual garnishing....pavlova yang masih belum dihias tuh leh disimpan dalam air-tight container selama 2-3 hari.....kalau yang dah hias takhabis boleh masuk freezer lah...tapi takkan dah rasa crispy-crispy tuh...


jadi bolehlah siapa-siapa yang nak try sila lah try...dessert dari obersee nih selalu nampak sedap..tapi kan kalau nak beli kat kedai mahal pastuh entah tak tahu apa yang dia masukkan dalam tuh...kalau buat sendiri lebih puas..dan terjamin halalnya insya-Allah...



saja lah nak share setakat nih ape lah dessert yang agak obersee yang saya dah try buat...kebanyakan buat pertama kali bersama kak ticher nur dan harlina...ada jugak buat ngan ahli WKTI yang lain, ain dan husna....=)


RED VELVET CAKE....


MACARONS 
*paling mencabar setakat nih..selalu end up jadi MAGERUN* =.="

APAM BLOT *nih adalah local tapi tengah trend skrg nih*

PUDING TRIFFLES
AND banyak lagi nih resepi yang teringin nak try nih....antaranya
blueberry cheese tart....
lava chocolate cake...
souffle...
cheese cake....
banyak lagik lah...huhuu...siap ada yang dah lupa namanya....ehehe...
moga-moga ada peluang nak cuba lebih banyak lagi resepi..
insya-Allah..=)


"Nanti ada rezeki lebih kite beli mesin buat waffle pulak nak tak ina," kata mak sebelum beliau masuk tidur...
"Sebelum beli mesin waffle baik kita beli oven besar sikit ker....boleh ina buat kek ke macam-macam lagik..macarons pun tak menjadi sebab oven sekarang heat tak sekata" *alasan*
"hoh.."*mak malas layan*
"ataupun kita beli breadmaker lah....boleh buat roti" *suara saya suara innocent*


dan yang terdengar cuma bunyi pintu bilik mak ditutup....muekekek....

Ya Allah...

moga terbuka hati ibuku untuk meng-upgrade oven dan membeli breadmaker...
amiiin..


=P


random fact: baking adalah minat saya juga...^___^


ps: tetibe rasa cam manisah dalam cerita labu labi mintak mesin jahit baru kat ayah die...wakakaka...
pss: ada buat video tuk pavlova nih sebenaqnya...tapi peli ghope bideo tuh sbb record sendiri masa tengah baking...goyang-goyang...kena ada cameraman nih nampaknya....huuu~
psss: again..minta jasa baik sesiapa tahu macam mana nak adjust spacing tuk entry blog.....huu..huduh rupanya posting nih bila spacing antara perenggan jauh sangat...=(

0 luahan rasa:

 

Followers