Buscar

Páginas

my little thoughts...


"SCREENAGERS"

pernah dengar tak istilah nih?
secara mudahnya screenagers ni istilah yang digunakan untuk menggambarkan remaja zaman skrg nih*im included i guess*.....instead of "teenagers" kita gantikan dengan "screenagers". Kenapa?

sebab setuju atau tidak, remaja atau even kanak-kanak sekarang nih menghadap screen 24/7....laptop,handphone,tv,PSP semua-semua technology tuh la...

pergi je mana-mana, PSP perkara biasa tergantung kat leher kanak-kanak seawal 5 tahun..handphone, siapa je yang takde handphone..kalau zaman saya dulu dah masuk sekolah menengah baru dapat pegang handphone sendiri tuh pun handphone yang spesies baling kat dinding, dinding yang pecah....sangat basic..just for calls n sms...tp skrg neh budak sekolah yang kecik-kecik tu da ada handphone masing-masing...siap ada camera dan 3G!

sama jugak macam komputer dan laptop...kalau dulu saya darjah 5 baru nak belajar tekan-tekan keyboard...tapi zaman sekarang budak darjah 1 pun dah tahu i-pad tuh apa!

WOAH!! how time flies dan zaman semakin berubah...gaya hidup budak-budak pun dah berubah...hidup mereka menghadap screen...everything dari screen....takde mende tuh smua boleh jadi riots....tak percaya?

saya pernah sendiri tengok budak kecil mengamuk-ngamuk dekat mak dia...bosan mungkin..menangis-nangis nih....mak dia bagi je PSP terus senyap dan menghadap PSP tuh for 2hours straight, tak hirau kiri kanan.....bahaya sungguh..lama-lama nanti anak-anak kita dah tak perlu mak ayah nk bagi melayan mereka...bagi PSP terus leka dan senyap....*escapism for mummies and daddies???*

zaman yang dah berubah...kalau dulu mak cakap jangan, tak berani nak lawan...senyap marah dalam hati..tapi budak sekarang yang makin maju, berani lawan mak kerana tak dapat apa mereka nak....phew...

teringat zaman-zaman saya membesar....di'kawal' dengan ketat! 

saya mula mengikuti kelas tambahan masa darjah 2....masa tuh cuma ambil kelas bahasa inggeris dan mathematics.....belajar di sekolah yang kecil, cita-cita untuk pergi ke sekolah yang lebih hebat sangat membara.....dapat pula guru-guru yang hebat..alhamdulillah....saya agak menyerlah semasa sekolah rendah....thanks to them...FYI, sekolah saya dulu Sekolah Kebangsaan Jalan Bahagia, Temerloh.

masa darjah 3 saya lulus PTS(Penilaian Tahap Satu) yang membolehkan saya terus ke darjah 5 tanpa melalui darjah 4...dalam sekolah cuma 5 orang kalau tak silap yang lulus PTS nih...kami sekolah kecil jadi guru-guru takde buat latih tubi atau apa-apa sebagai persediaan....sebelum ambil keputusan sama ada nak langkau kelas atau tak, atas nasihat guru besar, saya terima untuk terus melangkau kelas....

separuh tahun di darjah 5, saya pindah ke sekolah yang lebih 'top' di Muar...time tuh rasanya zaman saya paling rajin belajar...kawan baru kat sekolah tuh yang sama-sama langkau kelas, mereka dapat latih tubi yang sangat thorough supaya mereka dapat lulus PTS....kalau tak silap lebih 50 orang*mungkin lebih* yang lulus PTS kat sekolah baru tuh....persaingan sengit!


mak memang sangat-sangat utamakan pelajaran..balik sekolah tengah hari lepas lunch terus pergi mengaji....sepanjang petang dan malam dipenuhi dengan kelas tambahan supaya saya dapat cope pelajaran darjah 4 dan 5 dalam masa yang sama.....preparation untuk UPSR....mana nak buat homework lagi...jarang sangat dapat bergembira bermain dengan kawan-kawan sebaya....2 tahun struggle untuk menguasai pelajaran yang silibusnya untuk 3 tahun! yang saya tahu..buku..buku..buku..dan buku.....jauh dari gajet....jauh dari teknologi.......dari situ saya belajar untuk kerja kuat dapatkan apa yang saya mahu....

kalau zaman sekarang tanya saje hadiah hari jadi yang anak-anak generasi teknologi mahukan, sudah pasti gajet-gajet yang mereka nak..PSP, XBox, camera, handphone, laptop......kalau dulu, saya mintak apa je mesti jawapannya TIDAK! tapi kalau minta buku, pasti mak belikan....jadi setiap kali nak minta hadiah, mesti minta buku..dan ia berterusan selama banyak tahun..kali pertama dan terakhir saya terima hadiah selain buku adalah ketika hari jadi tingkatan 3 kot..dapat sepasang baju dan seluar...hehe..tapi tak seronok rupanya..dapat buku lagi seronok sebab boleh simpan dan baca....dan minat saya untuk membaca memang sangat-sangat disuburkan oleh mak saya...terima kasih mak...

antara buku yang pernah dihadiahkan..each book berharga RM9.90
masa tuh RM10 nilainya besar sangat..nk beli nih kena tunggu mak ada duit....
sedeh sebab ada yg orang pinjam tak pulang...

cuba tengok zaman sekarang nih berapa jam sehari kita menghadap TV? berapa jam anak-anak atau adik kita menghadap tv nih? tak cukup dengan channel biasa, masukkan lagi ASTRO...memang macam-macam ada lah! cartoon 24hours....macam-macam rupa cartoon...cuba kalau kita tak bagi tengok tv sehari..memang terbalik rumah dibuatnya......sampaikan addicted....leka dan lalai jer depan tv..leh lupa makan lupa minum..bahkan boleh lupa homework..=P



anak murid saya sendiri..darjah 2 and 3....menangis-nangis sambil buat latihan sebab terlepas tengok rancangan cartoon..pelik saya..tak cukup ke sepanjang hari tengok tv? *geram*

teringat masa saya preparation untuk PMR.....mak dengan seronoknya mencatu TV untuk saya..*sobsss*

saya cuma boleh pilih satu jam saja untuk tengok tv..woah!!! satu jam????? sedeh betul time tuh...cerita best banyak kat tv....masa tuh tengah syok tgk 2 drama bersiri....so tuh maksudnya 2 jam..tp mak bagi tgk sejam jer.....jadinya..terpaksalah berkorban..gilir-gilir tengok..hari ni 1 cerita...esok cerita lagi satu dan seterusnya....

haish...nak buat macam mana..masa berubah...so rasanya cara mendidik anak pun kena berubah la kot ek......bukan saya kata cara mak saya tuh yang terbaik...tp at least it works for me...and hasilnya baru skrg saya rasakan....mak membentuk saya hingga saya jadi siapa saya sekarang.....if not for her, tak tahu la apa jadi saya skrg.....biarlah orang kata mak saya kejam...control anak sangat....kejam tak bagi anak main-main....control hiburan n semua-semua....alhamdulillah....saya jadi 'orang' sekarang...dan akan mendidik anak orang tak lama lagi..insya-Allah...dengan izin-Nya...

kadang-kadang saya rasa macam mummies and daddies zaman sekarang nih melonggokkan semua gadgets dan hiburan ni untuk 'tutup mulut' anak-anak..yelah..dengan adanya TV dan games dan semua nih, tak perlulah sangat mummies and daddies nih nak spend time layan inquiries anak-anak..takpayah bawak anak-anak pergi berjalan sama-sama...biarkan budak-budak dalam dunia hiburan yang tak sudah...malas layan budak mengamuk, hulur games,bukak tv..senyap..setel...


tapi tanpa sedar sebenarnya nih tak bagus tuk budak-budak....otak mereka tak berkembang..jiwa mereka tak kuat..tekad mereka tak teguh.....dan mereka akan rasa hidup nih mudah sangat...tak payah usaha pun dapat berseronok...tapi in the long run....sbnrnye keburukan pada budak-budak nih jugak....lambat matang..terlalu bergantung pada something dan tak suke nk berusaha....

cuba bandingkan generasi dulu dan generasi sekarang...kalau anak-anak zaman dahulu letaklah kat mana pun, insya-Allah akan survive....tapi kalau anak-anak sekarang, sikit tekanan terjun bangunan dah...

nih belum cerita pengaruh negatif dari semua technology neh.....violence, sex dan macam-macam lagi...di exposed kepada kanak-kanak.....yelah...games characters yang perempuan mana ada yang bertudung....semua seksi....game tembak bunuh orang la....mana positivenya kat situ....

dulu saya setiap hujung minggu pergi perpustakaan awam sebab nk main game "Freddy Fish" kat komputer library tuh..hehe...cube google tgk game freddy fish tu camne..insya-Allah takde influence buruk....


tapi saya yakin tak semua ibu bapa macam tuh...masih ada ibu bapa yang tak sogok anak-anak mereka dengan segala yg saya nyatakan kat atas..saya yakin masih ramai ibu bapa yang sedar hakikat anak itu adalah amanah dan harus dicorakkan sebaiknya supaya menjadi pejuang agama dan bangsa yang sejati...insya-Allah...

moga dengan izin Allah ketika saya berpeluang mendidik anak sendiri, akan saya bentukkan sebaiknya agar anak saya tidak jadi mangsa kepada screen....moga Allah berikan saya upaya untuk menjadikan anak saya mujahid dan mujahidah Islam sebenar.....

amiin....

ps: membebel panjang nih owhh.....=P

pss: kadang-kadang saya rasa kenapa sekarang ramai anak-anak yang derhaka sebab kurang personal touch oleh parents...semua kerja diambil alih oleh mesin.....dan kadang-kadang tugas membesarkan anak 100% diserahkan pada orang lain....pengasuh, bibik etc.

psss: takkata technology 100 percent bad....tapi just my tiny little opinion based on what i see.....peringatan for my self jugak sbb im not yet a mother...so.....im just praying one day i can be the best mum for my children.......insya-Allah....*preparing myself  from now*




2 luahan rasa:

Nur

alaaaa... bosan lah entry awak nih... awak boleh buat entry yang lagi best tak? apa kata awak buat movie review ... hmm... citer smurf ^_~ ... apa nak jadi lah awak nih malas sangat... hmmm... tadikan...tadikan...tadikan.... (gaya budak2 bawak pencil case strobery cakap) hmm... tak apa lah...len kali jek cakap... tunggu entry baru awak... bwek!

^risq_munirah^

really3 like your words..
nice and simple but yet so touched! ^^

 

Followers