Buscar

Páginas

tertutup???indah??? YES!!!! tertutup itu indah!!!~~(^_^)*edited version*


gambar dipinjam dari blog ayap

 kesinambungan dari entry sebelum ni (klik sini)...saya masih ingin memperkatakan perihal aurat bagi wanita...

hmm.....

pernah terbaca dalam 1 buku tulisan seorang wanita kristian yang tinggal di dalam 1 komuniti arab....dia mengatakan bahawa tuntutan menutup aurat bagi wanita Islam merupakan satu oppression terhadap wanita...kekangan dan tekanan bagi wanita.....wanita Islam dikatakan tiada hak langsung untuk bersuara...keluar ke mana-mana harus disertai dengan mahram...tidak boleh keluar rumah tanpa tujuan yang penting...dan lain-lain lagi....penulis ini juga mengatakan hak wanita sebagai manusia dinafikan....segala isi tulisannya adalah hasil pemerhatian dan pengalaman penulis bersahabat dengan seorang wanita Muslim yang dijaga rapi oleh ahli keluarganya..sahabat Muslim penulis ni akhirnya dibunuh oleh keluarganya kerana telah memalukan keluarga kerana bercinta dengan seorang tentera yang beragama Kristian....oh ye setting cerita ini adalah di sebuah negara Arab..time frame adalah masa dahulu..bukan zaman sekarang....si gadis Muslim ni tadi merasa cemburu dengan kehidupan sahabatnya si gadis Kristian ni tadi...

so kite dapat assume yg si gadis beragama Islam dalam cerita kat atas ni..mengikuti segala tuntutan dalam Islam dengan keadaan yang terpaksa...oleh kerana itu wujud rasa cemburu dalam hatinya.....baek..berbalik kepada topik yg nk sy highlight kan dalam entry kali ni...menutup aurat....secara sukarela VS secara terpaksa....

pertama2 cuba kite tanyakan pada orang2 yg bertudung tapi sekadarnya ada...maksudnye yg bertudung jarang pendek dan singkat..plus dengan bonggol2 tu semua....kenapa mereka bertudung....jawapan yang akak kite perolehi mungkin seperti......sbb nk tutup aurat...sebab mak ayah suruhla...sebab nampak cantik tgk artis tu pakai dalam tv....dan mungkin dengan pelbagai lagi sebab2 yang tidak disandarkan atas kerana mengikut syariat Islam..mengikut kata Nabi....ikhlas kerana Allah..mungkin tidak adil bagi sy berkata begitu....mungkin hanya tekaan sy...tapi saya ada sebab sy yg tersendiri untuk berkata begitu...sebabnya adalah jika benar bertudungnya mereka itu lillahi taala...ikhlas kerana Allah, sudah pasti bukan begitu cara mereka bertudung....kerana kewajipan menutup aurat adalah lebih dari sekadar bertudung....

jika benar niat bertudung tu adalah untuk mengikut syariat yg digariskan dalam Al-Quran dan sunnah...tudung tu MESTILAH dilabuhkan hingga menutupi dada....tidak jarang..dan tidak menampakkan ape2 yg sepatutnya ditutup seperti batang leher...anting2 dan rambut.....dan seperti yg sedia maklum....dari aspek pakaian..mestilah tidak jarang..tidak ketat..tidak singkat....melindungi seluruh tubuh.....kecuali tapak tanga....jadi pemakaian hand-socks adalah sangat2 perlu....ramai yg mengambil mudah pasal kaki...kaki wanita juga adalah aurat(jika silap tolong betulkan)..jadi...perlu lah kan kite pakai stokin bile keluar dari rumah...tapi jika taksilap pembacaan sy yg sedikit ni....jika di dalam rumah..ade keringanan berkaitan pemakaian stokin ni...sebab almaklumla wanita kat rumah nk wat kerja rumah..jadi jika ada tamu di rumah..dibolehkan jika tidak berstokin..tapi...bahagian aurat yang laen..maseh WAJIB ditutup...

boleh jadi juga mereka2 yg takmenutup aurat secara sempurna ni takjelas tentang cara menutup aurat dengan jelas..yelah sbb kat sekolah biasanye ustazah cakap tutup aurat pakai tudung...jarang sgt ustazah cakap tudung kena tutup dada....kena pakai longgar2..sy tataw ustazah laen tapi ni berdasarkan pengalaman sy...jadinye....kite2 yg tau pasal cara menutup aurat yg sempurna ni..kena la ajar sape2 yang takreti tu..ye kan?jangan kite terus judge mereka tu..mungkin mereka kurang ilmu..so lets kite bagi tau kt dorg..tegur secara perlahan2..boleh baca lg info dekat sini(klik sini)


tapi..keadaan adalah berbeza..jika seseorang itu menutup aurat dengan tulus hati..dengan kehendak sendiri....caranya adalah berbeza...mereka akan mula mencari2 dan belajar cara yg betul untuk menutup aurat..bukan hanya mengikut sahaja.....dengan segala sumber2 di hujung jari je...macam2 boleh di akses..tinggal hanya MAHU atau TIDAK.....jika penutupan aurat tu disertai hati yang ikhlas...insya-Allah..tidak akan timbul perasaan tertekan atau rasa terpaksa bertutup2 semua ni...hati takkan sikit pn terguris bila ada mulut2 sumbang yg komen2 pasal pemakaian mereka...kata2 org akan diabaikan kerana hati telah terikat dengan Allah..risaukan pandangan Allah melebihi pandangan manusia lain...

saya sendiri pernah ditegur oleh seorang hamba Allah ni...."eh ni nak jadi teacher English mane la boleh pakai tudung labuh...ustazah bolehlah pakai tudung labuh...."..tu adalah antaranya...ade lagi macam2 remarks yg diterima..tapi..saya yakin...Allah tahu hati saya...Allah tahu niat sy....insya-Allah..Allah mudahkan urusan sy....ameen.....
     
                                                   


ni nk share lagi 1 entry yg best (klik sini)...

paling sy suke is kata2 ni...

"yang tertutup itu indah"

benar!!! sy setuju dengan kata2 tu....bukan saja inda dipandang..yg tertutup tu pun dapat rasa keindahannya..rasa dihargai rasa dihormati.... (^_^)



ps: sy rase sy ramai silent reader kot ekk......hehee...sila2 kan tinggal komen membina..macehhh sebab sudi dtg blog yg takde ape2 nie....


3 luahan rasa:

ashraf

"nak jadi ckgu english xbole pkai tdung labuh"

gile keji ayat ni.dlu pn cikgu bi ak kt mtrik tdung labuh.even kt u ni pn same gak..sape ckp xbole? ade je mlut xbole jage.haishh

~Catatan Hidup *8* QuRrAtuL iSmAt~

org2 pemikiran sempit kan anggap bertudung labuh itu satu halangan bagi mereka. Walhal tiada masalah pun sebenarnya jika guru BI memakai tudung labuh.

ticher ina

betul tu..
org2 yg pikir tudung labuh tu penghalang adalah org yg tertutup mindanya..
takfaham garis panduan Islam yg sebenar..
teringat kata2 sorg kawan..

"makin lama nti ticher akan jadi macam ustazah....ustazah akan jadi macam ticher.."

hmmmm

 

Followers